Duyguların Kimyası

Mart 18, 2020




İki nöronun buluştuğu yerde, aralarında çok küçük bir boşluk (sinaps) vardır. 

Şu üst resimde de gördüğünüz gibi iki neronun birbiriyle olan bağlantısını görüyorsunuz. Bu durumlara farklı tepkilerimizle ilgileniyoruz. Duygularınız, farklı ruh hallerinden sorumlu beynin farklı bölümlerinin aktivasyonuna neden olan veya beynin otonom sinir sisteminin uyarılmasını tetikleyen kısımlarını aktive eden dalgalanan nörotransmitter seviyelerine bağlıdır.


Adrenalin

Her böbreğin üstüne oturan adrenalin glandlar tarafından canlandırılan adrenalin, kaslarımıza kan akışını arttırır, kalp atış hızımızı yükseltir ve kan damarlarımızı genişletir.Yavaş ya da uçuş hayatta kalma tepkimizde çok önemlidir. Örneğin ; bu duyguyu eğlence parklarında,hız yarışlarında,ya da yüksekten atlayarak deneyimleyebilirsiniz.Bence son dediğimi siz yapmayın... :)


Noradrenalin

Adrenaline benzer şekilde, bu kimyasalın salınması, uyanıklık düzeylerinin artmasına neden olabilir, gerekirse bizi harekete geçirmek için hazırlar.Ayrıca kan basıncımızı arttırır ve hava geçişlerimizi genişletir.


Dopamin

Bu, beyninizin can attığı bağımlılık yaratan ödül kimyasalıdır. Hayatta kalmak için ihtiyacınız olan şeyleri aramaya motive etmek için hizmet eder.Bazen bu eski ödül mekanizması tarafından köleleştirilmiş olabiliriz.

Oksitosin

'Sarılma hormonu' olarak da bilinir, başka bir kişiye yakın olduğunuzda oksitosin salgılanır.Eminim bu duyguyu yaşamamış olanınız yoktur. Şayet yaşamadıysanız bir psikoloğa görünün.

Gaba

Kas dokusunu düzenlemekten sorumlu olan gamma(Gaba Aminobutirik asit ) ayrıca beyin hücreleri arasındaki iletişimi de düzenler. Nöronlarımızın ateşlenme hızını azaltarak bizi sakinleştirebilir.

Asetilkolin

Bu, kalp hızımızı yavaşlatan, düz kasları büzen, kan damarlarını genişleten ve vücut salgılarını arttıran parasempatik sinir sistemindeki ana nörotransmitterdir.


Glutamat

Omurgalı sinir sisteminde en bol bulunan nörotransmitter olan glumat, sinir hücreleri tarafından sinyalleri diğer hücrelere iletmek için kullanır. Çok fazla kognitif bozukluklara neden olabilir. Örneğin,otizmli bireylerin,ve daha zeki bireylerin ayrıca epilepsi hastası olan kişiler için de glutamat reseptörleri daha aktiftir.Yani,bu hormon bireylerde sinir hasarına karşı kişiyi daha korunmasız yapar.


Endorfin

Ağrı hissi ile tetiklenen endorfinler, ağrı sinyallerinin iletimini engellemeye çalışırlar. Öfori hissi üretebilen çalışmalar, endorfinlerin kahkahalarla da uyarılabileceğini öne sürdü.

Serotonin

Serotonin refahımız ve mutluluğumuzla bağlantılıdır ve seviyelerimiz egzersiz ve güneş ışığına maruz kalmaktan etkilenir.Ayrıca ruh hali dengesini, uyku döngüsünü ve sindirimimizi düzenlemeye yardımcı olur.

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments