Anksiyetenin Anatomisi

Mart 24, 2020




Merhabalar.
Geçen hafta Psikozun Anatomisinden 
Psikozun Anatomisi  bahsettiğim gibi bu yazımda da kaygılarımızın beynimizdeki etkilerinden bahsedeceğim.





Bizi Ne Tetikler .... 

Duyular bir tehdit aldığında - yüksek bir gürültü, korkutucu bir manzara, ürpertici bir his gibi - bilgi beyinden iki farklı yol alır.

.... Ve vücudun nasıl tepki vereceği beyni tetikleyerek, tüm vücudu anksiyete moduna sokan beyin kimyasalları ve hormonlarında bir dizi değişikliği tetikler.

Kısaca

Ürktüğünüzde,beyin otomatik olarak korku merkezine acil bir yardım hattını bağlar, amigdala diğer beyin yapılarını uyaran tüm noktaların bir bültenine eşdeğer gönderir.
Bu sırada, klasik korku tepkisi dediğimiz avuç içi terlemesi, hızlı kalp atışı, artmış kan basıncı ve bir adrenalin patlaması olur.
Bütün bunlar, zihnin herhangi bir şeyin korkusu veya dokunması bilincinden önce olur.

Neden korktuğunu bilmeden önce...




          TEPE KISIM
Sadece korku yanıtı aktive edildikten sonra bilinçli zihin vitese geçer. Doğrudan amigdalaya gitmek yerine bazı duyusal bilgiler daha dolambaçlı bir yol alır, talamusu durdurur - duyusal ipuçları için işlem merkezi olan kortekse gider. Korteks, duyulardan akan ham verileri analiz eder ve bir korku yanıtı gerektirip gerektirmediğine karar verir.
Eğer yanıt alırsa, korteks sinyalleri, amigdalaya gönderir ve vücut uyanık kalır.

1. İŞİTSEL VE GÖRSEL UYARIM
Görme ve sesler ilk olarak gelen ipuçlarını filtreleyen ve onları doğrudan amigdala veya korteksin uygun kısımlarına çeviren talamus tarafından işlenir.
2. SOĞUTMA VE DOKUNMATİK STİMULİ
Kokular ve dokunma duyumları talamusu tamamen atlar ve doğrudan amigdala'ya bir kısayol atar.Bu nedenle, genellikle manzara veya seslerden daha güçlü anılar veya duygular uyandırır.
3.TALAMUS
Görme ve sesler önce gelen ipuçlarını filtreleyen ve doğrudan amigdalaya veya korteksin uygun kısımlarına çeviren talamus tarafından işlenir.
4.CORTEX
Beynin gördüğü veya işittiği şeyle çelişmesini sağlayan ham manzaralar ve sesler anlamı verir. Bu bölge, prefrontal korteks bir tehdit geçtikten sonra anksiyete tepkisini kapatmak için hayati önem taşıyabilir.
5.AMİGDALA
Beynin duygusal çekirdeği olan amigdala, korku tepkisini tetiklemede birincil role sahiptir.Amigdaladan geçen bilgiler duygusal bir önemle etiketlenir.
6. STRİA TERMİNALLERİNİN YATAK ÇEKİRDEĞİ
Stria terminallerinin yatak çekirdeği, korkuyu başlatan ve hemen patlayan amigdalanın aksine, korku tepkisini devam ettirir ve kaygı için tipik olan daha uzun vadeli bir duruma neden olur.
7.LOCUS CERULEUS
Amigdaladan sinyal alır, ve klasik kaygı yanıtlarının çoğunu başlatmaktan sorumludur; hızlı kalp atışı, artmış kan basıncı, terleme ve göz bebeği genişlemesi.
8.HİPOKAMPÜS
Bu, amigdala boyunca yolculukları sırasında verilere bağlanan duygusal kısımın yanı sıra, duyulardan gelen ham bilgileri depolamak için hayati önem taşıyan hafıza merkezidir.
STRES HORMON ARTIŞI
Hipotalamus ve hipofiz bezinden gelen sinyallere yanıt veren adrenal bezler, hipokampüsteki hücreleri kısa devre yapan stres hormonu kortizolünün yüksek seviyelerini pompalar ve deneyim hafızasını düzenlemeyi zorlaştırır. Anılar içeriklerini kaybeder ve parçalanırlar.
HIZLI KALP ATIŞI
Vücudun kalp atış hızı ve nefes almasından sorumlu sempatik sinir sistemi, aşırı hıza geçer. Kalp daha hızlı atar, kan basıncı yükselir ve akciğerler hiperventidir.(Anormal derin ve hızlı soluk alma hali) .Ter artar ve hatta cilt üzerindeki sinir uçları harekete geçer.
KAÇIŞ, UÇUŞ VEYA KAÇIŞ
Duyular hiper birer hale gelir, çevrenin her ayrıntısında içilir ve potansiyel yeni tehditler arar.Adrenalin kasları çekimi, vücudu fethetmeye veya kaçmaya hazırlar.
SİNDİRİM KAPATMA
Beyin zevk getiren şeyleri düşünmeyi bırakır, potansiyel tehlikeleri tanımlamak yerine odağını değiştirir.Sindirimde hiçbir enerji israfının olmamasını sağlamak için, vücut bazen sindirim sistemini istemsiz kusma, aydınlanma veya dışkılama yoluyla boşaltarak yanıt verecektir. 


  • Share:

You Might Also Like

0 Comments