cbt

Şizofreni

Nisan 12, 2020

  


Şizofreninin Üç Yüzü

Şizofreni, 19. yüzyılın sonlarına kadar modern tıp tarafından tanımlanmayan, iyi anlaşılmamıştır. Bozukluk, nüfusun yüzde 1'inden daha azını, kadınlardan biraz daha fazla erkeği etkiler ve tipik olarak ilk olarak 16 ila 30 yaşları arasında görülür. özellikle, son bulgular daha bütünsel bir trepautik yaklaşımın çok önemli olduğunu göstermektedir. İşte bilim adamlarının belirlediği üç belirti kategorisi ve nasıl tedavi edildikleri.




Kategori 

  1.  Olumlu (Psikoz Varlığı)
  2.  Olumsuz (Normal Davranışların Olmaması)
  3. Bilişsel (Bilgiyi Öğrenme ve Kullanma)
 1.Kategori olan olumlu (Psikoz varlığı ) 

 Semptomlar 
Delüzyonlar; Paranoya,Halüsinasyonlar 

Tedavi 
Antipsikotik ilaçlar, yani Clozaril kullanılması.

2.Kategori Olumsuz (Normal Davranışların Olmaması) 


Semptomlar
İlgi ve zevk eksikliği; sosyal geri çekilme olarak görülür.

Terapi
 Davranışçı terapi; pozitif takviye

3.Kategori Bilişsel (Bilgiyi Öğrenme ve Kullanma) 

Semptomlar
Yargı, problem çözme, etkilenen bellek

Tedavi
Bilişsel iyileştirme, yani beyni yeniden kablolama
 
 Peki Şizofreni nedir, semptomları ve nedenleri ?

 1.Semptomlar

Sosyal izolasyon, zorlayıcı davranış, kendine zarar verme, amnezi, düşüncelerin kendilerine ait olmadığı inancı, hafıza kaybı, anksiyete, ayrılma, halüsinasyon, hızlı konuşma ve yorgunluk.

2.Nedeni

Şizofreninin kesin bir nedeni yoktur. Ailede ruhsal bozukluk öyküsü ve ilaç kullanımı gibi çevresel faktörler risk faktörleri olarak tanımlanmaktadır.

3. Erken Belirtiler
 
Ergenlerde erken belirtiler arasında arkadaşlarından ve aileden çekilme, motivasyon eksikliği, uyku sorunu, depresif ruh hali, kötüleşen akademik performans ve sinirlilik sayılabilir.

4.Tedavi
 
Tedavi semptom tabanlıdır. Benzersiz duruma bağlı olarak, antipsikotik ilaçların ve diğer tedavi yöntemlerinin bir kombinasyonu konjonktürde kullanılabilir.


Şizofreni için etkili olabilecek tedavi türleri şunlardır:

Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT)

Bu psikoterapi, sağlıksız olan düşünce kalıpları ve reaksiyonlarını ortaya çıkarmaya ve değiştirmeye odaklanır, bu nedenle dışa doğru davranışı değiştirir.Ancak, bu tedavinin şizofreni hastaları için ne kadar etkili olduğu konusunda bazı tartışmalar vardır.

EMDR

Göz hareketi duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR), travmatik anılarla ilişkili stres ve korkuyu gidermek için kullanılan popüler bir psikoterapidir.EMDR, TSSB semptomları olan şizofreni hastaları için özellikle etkili olabilir.


Müzik terapisi

Araştırmacılar, müzik terapisinin ("standart bakıma" ek olarak) "küresel durumu, zihinsel durumu (negatif ve genel belirtiler dahil), sosyal işlevselliği ve şizofreni veya şizofreni benzeri bozukluklarla yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olduğunu bulmuşlardır.


Hayvan Destekli Terapi (AAT)

Hayvan destekli terapi, hayvanları rahatlatıcı tedaviye dahil eder ve şizofreni hastaları için sosyal etkileşimleri, genel refahı ve günlük yaşam aktivitelerini geliştirebilir.

MORITA Tedavisi
Bu vaka temelli terapi, büyük değişiklikler yapmaya çalışmadan önce bireylerin yaşamı "olduğu gibi" kabul etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış 4 aşamalı, ilerici bir süreçtir. .
 
 

Şizofreni ve ŞizoAffektif Bozukluk Karşılaştırması

Şizofreni, bireyin düşünme biçimini, duygularını ve davranış biçimlerini etkileyen kronik ve şiddetli beyin bozukluğudur.

Bireysel ruh hallerini etkileyebilir veya etkilemeyebilir.

Antipsikotikler, psikososyal terapötik seanslar ve koordine edilmiş özel bakım (CSC) ile tedavi edilebilir.
↔↔↔↔↮↮↮↮↮↮↮↮↮
↮↮↮↮
 
Şizoaffektif bozukluk, öncelikle şizofreni semptomları ve bir duygudurum bozukluğu semptomları ile karakterize kronik bir zihinsel sağlık durumudur.

Eşzamanlı salınımlar ile karakterizedir.

Ruh hali stabilizatörleri, antipsikotikler ve antidepresanlar ile semptomlara bağlı olarak psikoterapi ile tedavi edilebilir.

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments