Borderline Sınırda Kişilik Bozukluğu

Mayıs 05, 2020


Borderline kişilik yapısının temel özelliği, kendini ve diğer insanları algılamada tutarsızlıklar göstermedir. Kendileri ve diğer insanlarla ilgili değerlendirmeleri sürekli değişir; bir zaman dünyanın en iyi insanı gibi algıladıkları birini, bir başka zaman dünyanın en kötü insanı gibi algılayabilirler.

 Bu dalgalanmalar nedeniyle başkaları ile olan ilişkilerinde süreklilik sağlayamazlar. İnsanları ya bütünüyle iyi ya da bütünüyle kötü olarak değerlendirirler. İnsanların hem iyi hem kötü yanları olabileceğini düşünemezler. Bu değerlendirme tarzları insanlarla olan ilişkisini de belirler. İnsanlara ya hiçbir kötü yönü yokmuş gibi ya da hiçbir iyi yönü yokmuş gibi davranırlar.
 Dürtü denetiminde güçlükler yaşarlar. Rasgele cinsel ilişkiye girebilir, öfkelerini denetleyemeyebilirler. Öfke patlamaları olduğunda hem kendilerine hem başkalarına hem çevredeki eşyalara zarar verebilirler. Diğer insanlarla ilişkilerinde yakınlaşmak ve mesafe koymak arasında bocaladıkları, ne çok yakın oldukları ne de onlardan bütünüyle koptukları görülür. Kolayca hayal kırıklığına kapilırlar.

 Zaman zaman kendilerini denetleyemedikleri görülür. Sık sık anlamsızlık ve boşluk duyguları yaşar, bu nedenle alkol ve keyif veren maddeler kullanabilir, kendilerini hızlı ve renkli yaşamlara kaptırabilirler. Anlamsızlık ve boşluk duyguları içindeyken içine düştükleri çaresizlik ve yalnızlık duyguları nedeniyle intihar girişiminde bulunabilirler.

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments